Ordförande har ordet

Home/Ordförande har ordet
Ordförande har ordet 2017-03-29T20:33:06+00:00

Hej,

Nu är det ett faktum – ett nytt förbund har fötts inom vår bransch. SAHM – The Swedish Association of Hair and Makeup. Jag och flera med mig välkomnar det nya förbundet med entusiasm, förhoppning och glädje.

Att arbeta som makeup artist och hårstylist är historiskt sett ett relativt nytt yrke. Tidigare var det få förunnat att få den hjälpen av utbildade yrkesmän. Kungligheter, förmögna och kända personer har alltid haft tillgång till det, men det var inte förrän på 1900-talet som det sakta men säkert bredde ut sig till allmänheten. Tack för det!

Jag är en av dem i Sverige som fick nöjet med att vara med om den stora utvecklingen från 1980-talet. Då var det inte många som trodde att man skulle kunna försörja sig på det som ett yrke i Sverige. Det var tidigare maskörer och sminköser på TV och teatrar, kosmetologer på hudvårdssalonger och ett fåtal andra makeup artister som arbetade aktivt. Ingen utbildning i Sverige fanns att tillgå. Allteftersom efterfrågan ökade på dessa tjänster och blivande makeupartister och hårstylister utbildade sig utomlands gavs möjlighet till yrkets utbredd. Idag har vi glädjen att, sedan några år tillbaka, även kunna erbjuda utbildning inom yrket i Sverige. Ett stort framsteg.

Tyvärr tar det lite tid för ett s.k. nytt yrke att hitta sin roll, att utbildningarna hinner med i utvecklingen och att allmänheten tillkännagiver statusen på yrket. Man kan säga att yrket på vissa områden har fått ”växtvärk” på grund av att den snabba utvecklingen, samt att vi får dras med några ”barnsjukdomar” innan vi hittar helt rätt. Det är några av anledningarna till att jag och några erfarna kollegor till mig har valt att starta SAHM. Ett förbund, som gemensamt med sina medlemmar, ska verka aktivt för att ge alla nya och gamla utövare i branschen sin självklara roll.

Förbundet har till ändamål att:

  • Arbeta med att kvalitetssäkra utbildningar och skolor som bedriver utbildningar inom Makeup och Hårstyling.
  • Höja standarden, kvaliteten och statusen inom yrket Makeup artist och Hårstylist.
  • Verka som ett forum för yrket i sin helhet genom samarbete mellan olika organisationer, företag och yrkesutövare.

Förbundet ska uppfylla sitt ändamål genom att:

  • Skapa utbildningskriterier för skolor och lärare i samråd med erfarna utbildare och yrkesutövare.
  • Ge möjligheter till stöd, rådgivning och vidarutbildning till den som utövar yrket.
  • Skapa möjligheter för både företag och den enskilde att komma i samspråk med varandra genom förbundets verksamheter.

Förbundet är öppet för alla som är verksamma eller har anknytning till denna yrkesbransch. Elever, professionella yrkesutövare, skolor, företag, leverantörer och stödmedlemmar. Alla är välkomna att ta del av vår gemenskap.

Jag ser fram emot att tillsammans med alla våra kommande medlemmar få arbeta framåtskridande för att stärka vårt yrke, öka kvaliteten och stärka oss själva som utövare inom branschen. Låt oss gemensamt ge varandra styrka och en möjlighet till en lyckad framtid!

 

Må bäst

Kia Wennberg

Ordförande i SAHM